Edukacija Zlatni ples za buduće voditelje Zlatnog plesa

U listopadu 2021. kroz projekt (RE)kreativci za seniore započela je edukacija za buduće voditelje Zlatnog plesa za treću dob.

Program „Zlatni ples“ zamišljen je kao oblik rekreacije i kreativnog izražavanja kroz ples i pokret za osobe treće životne dobi te sadrži terapijske elemente u fizičkom i psihološkom smislu. Baziran je na temeljima suvremenih plesnih tehnika u sklopu kojih se koristi spoj različitih plesnih stilova koji sadrže elemente klasičnog baleta, joge, floor work-a te plesne i kontakt improvizacije. Suvremeni ples koristi prirodnu predispoziciju tijela, istražuje vlastito tijelo, potiče korištenje cijelog tijela u pokretu te se bavi istraživanjem prostora.


Glavni cilj programa „Zlatni ples“ je unaprjeđenje kvalitete života kroz ples i pokret kod osoba treće životne dobi. Specifični ciljevi integriraju osvještavanje tijela i njegovih dijelova kroz ples i kretanje, postizanje snage i fleksibilnosti fokusirano usmjereno prema umirovljeničkoj dobi, osvještavanje načina opuštanja tijela, razvijanje osobnog tjelesnog izražaja, razvijanje memorije te oslobađanje glasa.
Osnovne značajke programa „Zlatni ples“ su:
• Individualni i grupni pristup korisnicima
• Ciljane vježbe
• Ohrabrivanje na povećavanje opsega pokreta
• Improvizacijski procesi
• Koreografski procesi
• Društvena komponenta
• Javni nastup

Kroz ples i pokret odrasli na prirodan način održavaju fizičku kondiciju, razvijaju svoju kreativnost i oslobađaju se stresa. Općenito, pokret i ples utječu na učvršćivanje zdravlja te formiranje brojnih kulturnih i društvenih vrijednosti. Ples povezuje umjetnost i sport, pridonosi umjetničkoj, glazbenoj i estetskoj nadgradnji te pozitivno utječe na organizaciju slobodnog vremena. Svojim ukupnim pozitivnim djelovanjem, ples pridonosi uravnoteženosti mentalnih i tjelesnih sposobnosti, dobrom raspoloženju te poticanju ili smirivanju emocija.

Cijeli program, bez obzira što je namijenjen grupama, temeljen je također na fokusiranom radu s pojedincem kroz kvalitetan individualni pristup.

Edukaciju je kreirala mr.sc. Nikica Viličić sa suradnicama Andreom Domitrović, dipl.psih. i Sunčica Mudri, fizoterapeut, dipl.psih.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: